Allergia vagy intolerancia ….

…..tegyük tisztába a fogalmakatAmikor a probléma az étellel kezdődik

Az ételallergia és az ételintolerancia sok esetben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, össze is keverik a két fogalmat.

A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű. Nézzük, melyik mit is takar pontosan :

Kezdjük az ételallergiával?

Az ételallergiát a szervezet kóros immunválasza okozza, a bevitt táplálék alkotóelemeit a szervezet „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli és elkezd ellenanyagokat termelni.

Ennek eredményeként megemelkedik a szervezetben a specifikus IgE ellenanyag szintje.

Az ételallergia minden esetben heveny immunválaszt vált ki, akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat. A beteg arca, torka azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, jelentkezhet. Hasfájás, hányinger is kialakulhat, valamint nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Na és mi a helyzet az ételintoleranciával?

Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki,mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll.

Ilyen állapot például a laktóz intolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya okozza a panaszokat. Ételintolerancia esetén a vérszérumban kimutatható az ételre jellemző ellenanyag emelkedett szintje.

Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban emésztőrendszeri panaszok,puffadás , gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik. Ehhez társulhatnak bőrproblémák, krónikus fáradtság, idegrendszeri problémák vagy fejfájás is.

A tünetek súlyossága általában függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is, ezért gyakori, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek.Mivel a negatív hatás nem azonnal jelentkezik, csak speciális vizsgálattal határozható meg, hogy pontosan mely ételre érzékeny a beteg. ( Ezt a lehetőséget vizsgáljuk tesztünkkel.)

Mi a különbség a kettő között?

A legfontosabb különbség az ételintolerancia és az ételallergia közt, hogy míg ételintolerancia esetén az érintett ételből kis mennyiség elfogyasztása nem okoz feltétlenül tüneteket, addig ételallergia esetén kis mennyiség bevitele is jelentős allergiás reakciót válthat ki.

A másik nagy különbség, hogy az ételintolerancia a problémás ételek időleges, minimum 3 hónapos elhagyásával, majd fokozatos visszavezetésével a táplálkozásba akár tünetmentesen is lehetséges.