Útjára indult az országos influenza ellenes kampány

Idén is népegészségügyi kampány indult az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzése érdekében közlekedési vállalatok, önkormányzatok és oktatási intézmények részvételével.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a szerdai budapesti kampányindító sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon az influenzaszezon még nem indult el, január harmadik hetében 10 500-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Ha ez a szám eléri a 15 ezret, akkor beszélhetünk influenza járványról – közölte.
A megelőzésről szólva Pusztai Zsófia elmondta, hogy nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása: zsebkendő használata köhögésnél, tüsszentésnél; a zsebkendőt zárt szemetesbe kell kidobni. Emellett a gyakori, illetve rendszeres kézmosás szükségességét és a zárt terek rendszeres szellőztetését említette.

Kiemelte: a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás. Még nem késő oltatni – mondta Pusztai Zsófia, hozzátéve, hogy a 65 év feletti lakosság 75 százalékánál lenne indokolt az oltás. Magyarországon, más európai országhoz hasonlóan, a 65 év felettiek 35 százaléka oltatja be magát. Védőoltás beadását javasolta még a krónikus betegeknek, a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeknek, valamint a várandós nőknek.
Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának főorvosa közölte, a vírus már itt van Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltás nemcsak azt védi, akinek beadták, hanem azt is, aki a beoltottal kapcsolatba kerül.
A főorvos a kézmosás mellett az arc megtisztítását is fontosnak nevezte, különösen a kisgyermekes családoknál, a felnőttek esetében. Megjegyezte azt is, hogy tüsszenténél az influenza – ha nem használunk zsebkendőt – akár több mint három méter távolságra is el tud jutni.
Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatok, környezetvédelmi és munkabiztonsági igazgatója elmondta, a reptéren a kampány részeként tájékoztatókat helyeznek ki, a mosdókban fertőtlenítőszereket tesznek. Megemlítette, hogy a Budapest Airport dolgozói számára térítésmentesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.
Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-START Zrt. szóvivőhelyettese elmondta, az utasokkal találkozó dolgozóik számára térítésmentesen biztosítják az influenza elleni védőoltást. Tavaly 2200 oltóanyagot rendeltek. Közölte, a szerelvényeket rendszeresen tisztítják, a kapaszkodófelületeket is. Továbbá a MÁV rendelkezik pandémia elleni védekezési szabályzattal, ami azt jelenti, hogy a vállalatcsoport fel van készülve egy esetleges járvány kitörésére – mondta.
A kampányt támogatja a Roche Diagnosztika, az Unilever Magyarország és a MÁV-Start Zrt.

Forrás: MTI 2014

Világhírű rákkutató kapta idén a Semmelweis Budapest Awardot

Dr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus nyerte el az idén a Semmelweis Budapest Award elismerést. A tudós nemzetközileg elismert munkássága alapján érdemelte ki a díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, aki a modern immunológia alapkövét tette le – a többi közt – a természetes ölő sejtek (NK azaz Natural Killer sejtek) felfedezésével. A Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adják át immár ötödször.
Időpont: 2014. november 8. (szombat) 10:25

Hely: Hotel Mercure Buda (Budapest I. Krisztina krt. 41-43.)
A Budapesten született Dr. Klein György (George Klein), a svéd Karolinska Intézet kutatója, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. A Semmelweis Egyetemen tanult és tagja volt a Tudományos Diákkörnek is. Az 1940-es évek elején a neves rákkutatóként ismert Huzella Tivadar tanítványa volt. 1948-ban telepedett le végleg Svédországban. A ’93-as és ’94-es években Szentágothai Jánossal levelező kapcsolatban álltak. 1957-től a stockholmi Karolinska Intézet daganatbiológiai tanszékének vezetője volt, 1993-tól kutatócsoport-vezetője, jelentős tudományos közleményeinek száma közel 1400.

Fő kutatási területe a rákos megbetegedések kialakulásának sejtbiológiai, sejtgenetikai, virológiai vonatkozásai, a rákos sejtek által kiváltott immunválaszok sajátosságai. A Karolinska Intézet kutatójaként 1948-tól napjainkig felesége, Klein Éva legközelebbi munkatársa, több sejtbiológiai kérdést közös erőfeszítéssel tisztáztak. Nevéhez fűződik a daganatok elleni védekezésben alapvető szerepet játszó természetes ölő (NK) sejtek felfedezése, ami az óta a modern immunológia egyik mérföldköve, a daganatok elleni immunvédekezés egyik alapja lett. A természetes ölő sejtek (NK= natural killer cells) fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel a tumor sejteket képesek elpusztítani.
A sejtek rosszindulatú elváltozásait, a daganatképződést tanulmányozva már pályája korai szakaszában felismerte a daganatsejtek szelekciós mechanizmusait. Behatóan vizsgálta több DNS-vírus daganatképző képességét, így többek között foglalkozott a bőr- és méhnyakrákot előidéző humán papilloma vírusokkal, a nyirokszövetrákot okozó Epstein–Barr-vírussal, illetve a Kaposi-szarkóma kialakulásában közrejátszó herpeszvírusokkal.

Immár ötödszörre átadott Semmelweis Budapest Award díj célja olyan világszerte elismert, az élvonalból is kiemelkedő külföldi, az orvos biológiai kutatás terén aktív tudósok tevékenységének elismerése, akiknek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez, és tekintélyes mértékben járul hozzá az emberiség javához.

Forrás : http://semmelweis.hu 2014