az immunrendszer már gyermekkorban kialakúl

 

Az immunrendszer mint az Ön védőbástyája.

A szervezete legfontosabb védekező rendszere az immunrendszer.

Az immunrendszer működése egy tengely mentén képzelhető el, amelynek egyik végén az immunsejt fokozott működése, másik végén a sejt csökkent működése található. A fokozott működés ugyanolyan kóros állapot, mint az immunrendszer alulműködése, csak amíg a csökkent immunaktivitás talaján fertőzés, krónikus betegség, vagy akár daganat jöhet létre, úgy az immunrendszer fokozott működését autoimmun betegség, allergia, asztma és akár vetélések kialakulásával lehet jellemezni. Ha az immunrendszer állapota a tengely középpontján van, az immunrendszer kiegyensúlyozottan működik.

Ez az elérendő cél.

Az immunrendszer két nagyon fontos feladattal rendelkezik. Az egyik feladat a kórokozók, vírusok, baktériumok elleni védekezés (pl. influenza, Lyme kór,stb.) a másik feladat pedig a hibás, vagy sérült esetleg genetikailag degenerált saját sejtjeink eltávolítása (pl. rák, ). Ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően el tudja látni a feladatát, az emberi szervezetben, pontosan fel kell ismernie és el kell különítenie ezeket a káros és kóros sejteket a szervezet saját szöveteitől.

Az immunrendszer sejtjei a vérárammal eljutnak az emberi szervezet valamennyi részébe, minden olyan szervhez ahol a kórokozókkal érintkezhetnek (bőr, nyálkahártyák, üreges szervek belhártyái). A feladat megosztása a sejteknél nagyon változatos. Egyik immunsejt felismeri a nem oda való kóros sejtet, vagy kórokozót, a másik sejt ellenanyagot termel, megint más sejtek bekebelezik a szervezetbe bejutott mikrobákat, míg végül a faló sejtek eltávolítják azokat és vannak, amelyek a sejtek közötti információ-átvitelhez szükséges anyagokat választanak ki. (T,-sejt, B-sejt stb..)

[/vc_column_text][/vc_column]

Az élő szervezet képes emlékezni a korábban immunreakciót kiváltott anyagokra, és ha ismét találkozik velük, akkor rögtön megindul az ellenanyagok képzése. ( Ez a védőoltások működési mechanizmusa is). Ezt az immunmemóriának vagy másodlagos immunitásnak, esetleg szerzett immunválasznak nevezzük. Immunsejtjeinknek a feladata az is, hogy a saját elpusztult sejtjeinek maradványait eltüntessék.

Láthatjuk, hogy immunrendszer milyen komoly munkát végez minden nap, és ez még nem minden, ugyanis az egyensúly is nagyon fontos pont a működésnél. (alulműködés, túlműködés) Amennyiben az immunrendszerünk a saját genetikailag degenerálódott sejtjeinket nem ismeri fel, akkor kialakulhat a rákbetegség.

Bizonyára nem gondolta volna, de még a cukorbetegség ( 2.tipusú cukorbetegség) kiváltó okai is az immunrendszer működési zavaraiban keresendők.

Az immunrendszer működése a különböző környezeti hatások, betegségek, helytelen táplálkozás, munkahelyi stressz, elektronikus szmog, rossz családi élet, stb. miatt csökkenhet. A folyamatos immunrendszer erősítése mellett ezért van szükség az időszakos immunvizsgálatra az ImmunProfil felmérésére.

Mikor gondolhatunk arra, hogy állapotunkon az immunológia segítségével változtathatunk?

 • Amikor egymás után jöttek a fertőzések.
 • Amikor tartósan rossz a közérzetünk, de nem is tudjuk miért.
 • Fáradékonyság, aluszékonyság esetleg feledékenység jellemez bennünket.
 • Egy családtag betegsége, vagy elvesztése, esetleg családi életünkben bekövetkezett változás olyan stresszt teremt, amelyet nem, vagy csak látszólag sikerült feldolgozni.
 • Amikor hosszan tartó munkahelyi, vagy egészségügyi stresszhelyzet alakul ki az életünkben, alultápláltság (szélsőséges fogyókúra), depresszió vagy krónikus betegségek jelentkeznek, mint például cukorbetegség, akkor az immunrendszerünk teljesítőképessége csökkenhet
 • Amikor elhúzódó, rohamokban jelentkező száraz köhögés, nehézlégzést tapasztalunk, amelyek az asztma jelei lehetnek.(nem túlműködés)
 • Amikor ekcéma vagy bőrgyulladások jelentkeznek, melyek az immunrendszer fokozott aktivitása miatt alakulhatnak ki.
 • Amikor konkrétan megbetegedtünk (pl: rák, cukorbetegség, ….) 
 • Amikor ízületi gyulladás, izomfájdalmak, izomgyengeség, bizonyos bőrelváltozások, ismétlődő mellhártya-, szívburokgyulladás, ismeretlen eredetű láz, szem-szájszárazság, változatos idegrendszerei tünetek jelentkeznek, azok leginkább a szisztémás autoimmun betegségre utalhatnak. Ezen tünet együttesek akár egyenként, akár együttesen is jelen lehetnek.
 • Amikor az immunrendszerünk a saját szervezet valamelyik struktúrájával szemben olyan immunológiai reakciót indít el, amely következtében jön létre a betegség. Ezeket a betegségeket nevezzük autoimmun betegségeknek.
 • Amikor az idegrendszer (sclerosis multiplex) vagy a pajzsmirigy (pl. Hashimoto-thyreoiditis) autoimmun betegségeinek tünetei jelentkeznek, akkor szerv specifikus autoimmun betegségekről beszélünk.

Egyszóval életünk folyamán minden olyan helyzetben, amikor szervezetünk jelzi, hogy valamivel nem, vagy csak nehézségek árán tud megbirkózni.

Egy vérvétel és a vizsgálat segítségével 14 munkanapon belül megtudhatja, hol kell besegítenie az immunrendszer működésébe. 

Ha a fentiekben, akárcsak egyben pontban is magára ismer, akkor Önnek szüksége lehet az immunvizsgálatra. Tudjon meg többet róla: Jelentkezés itt!

[/vc_row]

További hasznos oldalak :

immunrendszer – wikipédia

Az immunrendszer- tudásbázis