Tájékoztatás az immunvizsgálathoz szükséges vérvételről pacienseink számára

Ahhoz, hogy a vérvétel valóban hasznos legyen és megfelelő pontossággal el tudjuk végezni az immunvizsgálatot, javasoljuk az alábbi szabályok betartását:

Étkezés

A vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra történik, azaz a vérvételt megelőző 10-12 órában táplálékot már ne fogyasszon, viszont folyadékot a megfelelő mennyiségben igyon (a folyadék ne tartalmazzon szénhidrátot – cukrot, zsírnemű anyagot – tejet). A vizsgálat napját megelőző este ne fogyasszon sok fehérje tartalmú, zsíros ételt! Tartós éhezés ugyancsak jó néhány paraméter változását okozhatja. Speciális esetben előfordulhat, hogy nem szükséges éhgyomorra lenni a mintavételkor, ezért célszerű megkérdezni az orvost a vérvétel előtti táplálkozást illetően.

Élvezeti cikkek

A mintavételt megelőző tartós alkoholfogyasztás hatására egyes paraméterek érzékenyen változhatnak, valamint befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is.

A dohányzás a laboratóriumi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja (pl. magasabb CEA érték mérhető).

Fizikai aktivitás

Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülje a szélsőséges fizikai megterhelést.

Gyógyszerek hatása

Sok gyógyszer a szérum metabolit koncentrációk, enzimszintek vagy szervműködések változását okozza (pl. májműködését). Emellett a gyógyszerek zavarhatják az analitikai reakciókat, azokat fokozhatják vagy gátolhatják, ezért, ajánlatos a gyógyszereket nem a mintavétel előtt, hanem után bevenni – amennyiben lehetséges.

A szívbetegségben szenvedők bevehetik szokásos gyógyszereiket egy pohár vízzel, ha kezelőorvosuk nem rendelkezett másként.

Jó, ha tudja:

  • A hosszabb álló testhelyzet után vett mintában a sejtek és makromolekuláris összetevők (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, haemoglobin, haematokrit, összfehérje, enzimek, apoproteinek és fehérjéhez kötött ionok koncentrációja több százalékkal megnövekedhet az ülő, vagy fekvő testhelyzetben vett mintához képest.
  • Étkezést követően sok paraméter értéke fiziológiásan eltér az éhgyomri értéktől, amit különösen sürgősségi betegellátásnál nem szabad figyelmen kívül hagyni.
  • Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glükóz, trigliceridek, koleszterin, vas és foszfát esetében kapunk magasabb értéket, mivel a felszívott tápanyagokat a vér elszállítja és ezt hozzámérjük az éhomi értékhez.
  • Ha a vérvétel zsíros étkezés után történik, a kialakuló lipaemia folytán a szérum vagy plazma zavaros lesz, ami számos anyag fotometriás meghatározását zavarja.
  • Bizonyos klinikai kémiai vizsgálatok eredményei a vizsgálatot megelőző hosszabb időszak étrendjétől is függnek..
  • A szérum karbamid koncentrációja függ az étrend fehérje tartalmától.
  • Erős fizikai megterhelés következtében fokozottan kerülnek a vérbe: leukociták, laktát, piruvát, izomból származó enzimek (LDH, GOT, CK), így ezek szintje emelkedhet.
  • Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt.  A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés.