Mi az a mechanizmus, amivel a rákos sejt „átveri” az immunsejtjeinket?

Az ölősejtek hibája végzetes lehet !

Az a tevékenység, amely megakadályozza, a rosszindulatú sejtek elpusztítását az egyik első védelmi vonalnak köszönhető: A Natural Killer (NK) sejtek védik meg a rákos sejteket. De miért?

Ölősejt működés közben

Ölősejt működés közben

A kutatók a rák elleni küzdelemben egyre gyakrabban vizsgálják az immunrendszer szerepét.

Az immunrendszer feladata felismerni a rákos sejteket, amelyek hibásan működő saját sejtek, és elpusztítani azokat. Vajon miért nem teszik ezt a betegek esetében?

A római Bambino Gesù kórház és a Genovai Egyetem gyógyszerkutatási csoportja a vizsgálat során érdekes tényekre lett figyelmes: az immunrendszer egyes harcos katonái, az ölő sejtek nem megölik, hanem sok esetben megvédik a rákos sejteket, ezzel is segítve azok szaporodását.

A zavart sejtek működéséről egy illusztrált cikket jelentettek meg közösen a “Journal of Allergy and Clinical Immunology” című lapban.

Az ölősejtek (NK sejtek) a velünk született úgynevezett elsődleges immunrendszer részei, a rá jellemző tényezők és tulajdonságok már az embrionális korban, a 12. hét környékén kialakulnak és elsősorban genetikai eredetűek.

Az NK (ölő) sejtek feladata felismerni és elpusztítani a belső vagy külső ellenségeket, vagyis az idegen és a rosszul működő, meghibásodott saját sejteket.

Kutatók kimutatták, hogy azon betegeknél, ahol ez az ölősejt nem működik tökéletesen, ott sokkal könnyebben alakul ki rák, hiszen a rákos sejt „át tudja verni” az ölősejteket.

Mindez úgy történik, hogy a beteg, rákos sejt egy gátló fehérje molekulát fejleszt a felszínén. Az ehhez kapcsolódó ölő sejtek nem képesek felismerni a rejtőzött rákos sejtet és így nem pusztítják el azt.

Ezáltal,- mondják a kutatók,- egy fontos védekező mechanizmus tiltva van a szervezetben.

Azonban fontos, hogy ezek a hibás NK sejtek azonban megtaníthatók a rák felismerésére!

Ahhoz, hogy tudni lehessen, kik vannak kitéve ennek a genetikai veszélynek, több dologból következtetni lehet.

Amit mi magunk is vizsgálhatunk: Vizsgáljuk meg a családi előfordulás esetleg halmozódást a rákos megbetegedések tekintetében. Ha több betegség s előfordult felmenőink, vagy egyéb egyenesági rokonaink tekintetében, az biztosan jelezheti a velünk született immunrendszerünk „tökéletlenségét”.

Ha Önnél is fennáll a veszély, akkor felmerül a kérdés: mit is lehet csinálni?

Javasoljuk az immunvizsgálat elvégzését, amely az elsődleges, vagyis velünk született immunrendszer teljes körű (azaz valamennyi receptorra kiterjedő) vizsgálatát tartalmazza.

Ha kiderül, hogy valamely sejt, vagy felismerő receptor hibásan működik, az sok esetben korrigálható agonensek, vagy antagonensek adagolásával.

A tudósok megállapítása szerint,- a rákos betegségek családi halmozódásának hátterében az immunrendszer működési hiányosságai vannak minden esetben.

Életet menthet egy jól működő immunrendszer.

Ahogy az életben mindenben fejlődni szeretnénk, és nem elégszünk meg azzal, amit magunkkal hoztunk a világra, úgy ez már igaz lehet az egészségünkre is. Az immunválaszunk is fejleszthető, ha ki tudjuk deríteni, hogy mi a hiba.  Ebben nyújt segítséget már Magyarországon is, az Immunmedical Kft, amely az elsődleges immunválasz vizsgálatára szakosodott.

Ha Önnél is fennáll a rákos betegségek családi halmozódása, minél hamarabb végezze el a vizsgálatot (gyermekeknek 12 év felett ajánlott). Jobb megelőzni a bajt, amíg még lehet.

Természetesen a már beteg embereknél is hasznos segítség lehet az immunrendszer hibáinak felfedezése és korrigálása, hiszen egy jól működő immunválasz már kialakult betegség esetén is képes komoly segítséget nyújtani az öngyógyítás folyamatában.

Tegyen Önmagáért, és éljen egészségesen!

 

 

 

Mentés

Mentés