Az elsődleges immunhiány az oka mindennek ?

Hibás – e az immunrendszer a visszafertőződésekben, vagy az antibiotikum rezisztencia esetén ?!

 

Az Ön családjában is van valaki, aki még nyáron is küszködik télen jellemző betegségekkel, mint a tüdő vagy arcüreg gyulladás. Akik úgy érzik, soha nem lábalnak ki a folyamatosan felbukkanó jellemző tünetekből, ennek egyik oka lehet, hogy az immunrendszerük nem működik megfelelően. Ma Magyarországon negyvenezer primer immunhiányos beteg élhet úgy, sokan nem is tudnak betegségükről. tusszentés

Mivel az elsődleges immunhiánynak nincsenek tipikus közvetlen a betegségre utaló tünetei, az esetek többségében fel sem merül a gyanúja, pedig pontos diagnózis felállítása után egy kezelhető betegséggel állunk szemben, amivel a betegek teljes életet élhetnek.

Melyek mégis azok a tünetek, amelyeknél fontos egy immunvizsgálatra jelentkezni:

Krónikus fáradság, hasmenés, visszatérő fülfolyás vagy bakteriális arcüreg gyulladás. Ha egy éven belül négy vagy több bakteriális fertőzés fordul elő egy személynél, mint – arcüreg gyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás – akkor erős a gyanú, hogy primer immunhiánnyal állunk szemben.

Köztudott, hogy az immunrendszer a szervezetünk védelmét szolgálja a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal, a parazitákkal, és a szervezet saját tumoros sejtjeivel szemben. Szerveztünk képes felismerni, valamint speciális sejtekkel és ellenanyagokkal elpusztítani a kórokozókat.  Amennyiben az immunrendszer nem működik megfelelően, valamelyik eleme hiányzik vagy mennyisége, hatékonysága nagyon alacsony, akkor a szervezet nem képes felvenni a küzdelmet a beható kórokozóval szemben. Az immunrendszer hiányos működését, jelentő kórós állapot immundefektusnak nevezzük. Ez elsősorban a fertőzésekkel szembeni csökkent védekező képességben nyilvánul meg.

A primer immundeficienciák egyik fajtája valamilyen genetikai ártalom következtében fellépő ritka veleszületett többnyire öröklődő immunhiányos állapot, amelyek családi halmozódást mutathatnak.

Ugyanakkor sokszor, az élet során elkapott fertőzések, a helytelen táplálkozás, vagy a stressz, az idősödés hatására károsodik a primer immunrendszer teljesítménye. Ilyenkor az immunrendszer receptorai rosszul, vagy egyáltalán nem működnek. Több, mint kétszáz fajtája ismert ennek a primer immunhiánynak, így nincs speciális tünet együttese. Inkább a sorozatos betegségek, mint a fül, arc, tüdő vagy gyomor és bélrendszeri betegségek jellemzik. Gyakoriak, vagy hosszan elhúzódnak, nehezen gyógyíthatóak, és a gyógyszerekre nem reagáló lefolyásúak.

Tipikus tünet hiányában, gyakran tévesztik össze más betegségekkel, és a valódi ok, az immunhiány rejtve marad. Egyes becslések szSistema-inmunologico-500x325-500x325erint hazánkban akár negyvenezer beteg is lehet, de figyelembe véve a kezelést nem igénylő eseteket is.

 

Primer immunhiány jelentkezhet csecsemőknél, gyermekkorban és felnőtt korban bármikor. Sokszor csupán szokatlanul gyakori állandóan visszatérő fertőzések vagy nehezen gyógyuló betegség hívja fel a figyelmet. Fontos tudni, hogy ha az alább felsorolt tünetek közül, bármelyik megfigyelhető, akkor érdemes specialistához fordulni további immunológiai kivizsgálás végett. A közösségbe járó gyermekeknél (bölcsőde, óvoda, általános iskola) az enyhe lefolyású, gyorsan gyógyuló, az életkori átlagnál nem gyakrabban jelentkező fertőző betegségek esetén nem kell immunhiány jelenlétére gondolni. Az elsődleges immunrendszer teljes kialakulása gyermekek esetében kb.5-6 évre tehető.

“A gyermekkorban megjelenő – akár nem súlyos – immunhiányos állapotok esetén nehézséget jelent, hogy a kisgyermekek immunrendszere normálisan is gyengébb, mint a felnőtteké, könnyebben szednek össze és terjesztenek betegségeket. Aki immunhiányos, az még könnyebben kapja el társaitól ezeket, lassabban és sokszor szövődményekkel gyógyul. A szülők és az orvosok figyelmét a Jeffrey Modell Alapítvány által összeszedett jelek hívhatják fel” – mondta el a szakorvos.

Mikor a szervezet nem reagál az antibiotikumos kezelésre

Az immunhiányos állapot tünetei lehetnek, két vagy több hónapon át tartó folyamatos antibiotikumos kezelés kis hatásfokkal. Két vagy több bakteriális tüdőgyulladás rövid időn belül. Intravénás antibiotikum kezelés szükségessége a fertőzés leküzdéséhez. Két vagy több szövődményes fertőzés, mint pl. csontvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, szepszis, bőrgyulladás. Krónikus hasmenés, a bőr és körmök elváltozásai: ekcéma, gomba okozta fertőzések, egyéb szokatlan bőrjelenségek. A szájnyálkahártya visszatérő aftás fekélyei. A krónikus fáradtság felnőttkorban lehet ez akár vezető tünet is.

Hogyan történik a diagnózis felállítása?

A primer immunhiány helyes diagnózisa a figyelmeztető jelek felismerésével és megfelelő kiértékelésével kezdődik. A diagnózis felállítását segíti a részletes orvosi kórelőzmény, a fizikális vizsgálat, a vérkép és a védőoltási reakciók vizsgálata, valamint a családi kórtörténet.

Ma már rendelkezésre áll egy olyan vizsgálat, amely épp ezt a részét vizsgálja részletesen az immunrendszernek. A vizsgálat folyamán vérmintából felállítják az immun receptorok működési profilját, ezért is az elnevezése: Immunprofil. Ezt a standard értékekkel összehasonlítva, egyértelmű eredményt kapnak az immunrendszer működésének hatékonyságára, és hibáinak pontos helyére.

 

Hogyan kezelik a primer immunhiányt?

A beteg állapotától és az immunhiány típusától függően különféle kezelési lehetőségek vannak. Az elsődleges fertőzés megszüntetésén felül, minden receptor kezelésére, stimulálására rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, vagy természetes gyógynövények, amelyek csak az adott receptorra hatnak, így képesek közvetlenül a hibát kiküszöbölni az immunrendszeren belül.

Az immunhiányos állapot megszűnésével, pedig a beteg megszabadulhat a folyamatos visszafertőzés kellemetlenségeitől is.

Hogyan ellenőrizhető a primer immunhiányos állapot megszűnése?

A beteg állapotából egyértelmű lesz az immunhiány megszüntetése. Ettől függetlenül javasolt a vizsgálat megismétlése 3-6 hónapon belül, kifejezetten a hibásnak talált receptorokra koncentrálva.

Ha valamely tünetben magára vagy valamely családtagjára ismer, tájékozódjon bővebben a vizsgálatról.

Ha hasznosnak találta a cikket ossza meg közösségi oldalán. Mást is érinthet az ismerősei közül! Segítsen neki.