A stressz hatása mérhető: immunprofil

Stresszes életet él ? Tegyen azért, hogy ne legyen rossz hatással az életére !

stressz hatása mérhető: immunprofil vizsgálat

Stressz a munkahelyen

Tudta, hogy egy diák stressz faktora vizsgaidőszakban megfelel egy sziklamászó stressz szintjének amikor a sziklafalon mászik? Ön szerint milyen hatással van a szervezetére ?

A stressz és az immunrendszer kapcsolata már régen ismert. Stresszes időszakokban gyakrabban betegszik meg az emberek többsége és a betegség lefolyása is sokkal súlyosabb.

Persze stressz és stressz között is különbséget kell tenni. Vannak olyan pozitív stresszes helyzetek, amikor a szervezet jobban teljesít a stressz hatására, például a sportok többsége ilyen.

A tartós munkahelyi vagy magánéleti stressz, vagy a feldolgozatlan probléma miatti stressz azonban tartós kárt okozhat a szervezetben, és ennek sokszor nagyon súlyos következményei lehetnek. Például a stressz megváltoztathatja a természetes bélbaktériumok egyensúlyát – a Brain, Behavior, and Immunity szaklapban közzétett kutatás szerint.

Ezek a baktériumok befolyásolják az immunműködést, így a betegségre való hajlamunkat is, ami megmagyarázhatja, miért akadályozza a stressz az immunválaszt – nyilatkozta a kutatást vezető Michael Bailey.

Azt gondolnánk, hogy a stressz elmúltával az immunrendszer képes önállóan helyre állni. Sajnos ez az esetek jelentős részében nincs így.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói szerint a stressz behatása a bélbaktériumok minőségének, vagyis összetételének, sokféleségének és számának változását eredményezi. A bélrendszerben lévő baktérium-közösségek sokfélesége csökken, a káros baktériumok, például a Clostridium baktériumok száma pedig megnő. Így például könnyen kialakulhat gyulladás, vagy polip a bélrendszeren belül, amely közvetlen táptalaja lehet a vastagbélráknak, amely hazánkban az egyik elsődleges halálozási ok.

 

A stressz az immunitásunkat is befolyásolja. Szervezetünk nem képes megfelelően reagálni a szervezetünket ért külső, vagy belső támadásokkal szemben. Ilyen esetben sokkal könnyebben betegszünk meg bármely járványos betegségben, de sokszor csak hosszú évek múltán egy kialakult tumoros megbetegedés jelzi az immunválasz hiányát.

Ezek a változások jelentősen befolyásolhatják a fiziológiai működést – magyarázta Bailey. Amikor a kísérlet során antibiotikummal csökkentettük a bélbaktériumok számát, kiderült, hogy a stressz az immunrendszerre gyakorolt némely hatását meggátoltuk. Ez arra enged következtetni, hogy a stressz nem csak a bélbaktériumok mennyiségét változtatja meg a bélrendszerben, hanem ezek a változások a természetes immunrendszerünkre is hatással vannak.

Ez az első arra utaló bizonyíték, hogy a bélrendszer mikroorganizmusai szerepet játszanak a természetes immunológiai stressz-válaszokban – állítja Monika Fleshner, a Colorado Egyetem professzora.

A tanulmány azt a dinamikus kölcsönhatást fedi fel, amely a sokszoros fiziológiai rendszerek, így a bélrendszer mikrobiótája és az immunrendszer között zajlik. Mivel a bélbaktériumokat olyan betegségekkel hozzák összefüggésbe, mint a gyulladásos bélbetegség, vastagbélrák, valamint az immunrendszer betegségének egyik legelterjedtebb betegsége, az allergia, sőt az asztma, a kutatás jövőbeli célja annak meghatározása, vajon a bélbaktériumok változásai okozzák-e azt, hogy ezek a betegségek általában a stresszes időszakokban súlyosabbak, vagy a megfelelő immunválasz hiánya.

 

Mit tehetünk magunkért, hogy megelőzzük a nagyobb bajt és korrigáljuk a stressz okozta súlyos tüneteket? Mi tegyünk,hogy,egy különösen stresszes időszak után, ha meg szeretnénk győződni róla, hogy károsodott e az immunrendszerünk?

Erre a problémára nyújt megoldást az Immunprofil vizsgálat.

Miből is áll a vizsgálat?

Az Immunprofil egy immundiagnosztikai vizsgálat, amely vérből állapítja meg az immunrendszerünk genetikájának aktuális állapotát és esetleges alul, vagy felül működését.

Jó, jó, de mi van, ha valami nem úgy működik, ahogyan kell…. Lehet-e korrigálni ?

Igen!

Ezért is nagyon fontos, hogy azok, akik folyamatos stressznek vannak kitéve, vagy egy nagyobb trauma után vannak, vizsgáltassák meg az immunrendszerüket, mielőtt valami súlyos következménye lenne az immunműködés hiányának.

 

Jelentkezzen egy vizsgálatra, ha voltak rosszabb időszakai az utóbbi időben, illetve, ha bármi olyan betegsége van, amely összefüggésben lehet a stresszel és ez által az immunrendszerével. Még a kialakult betegségekben is nagy segítség lehet egy egészséges immunválasz a betegségek leküzdésére.

 Bővebben a vizsgálatról !

Hogyan is működik az immunrendszer, ha minden rendben van?

Az immunrendszer sejtjei felismerik a betolakodó, vagy beteg saját sejteket és azonnal reagálnak rá, egy enyhe, vagy erősebb gyulladással. Ám, ha az immunrendszer károsodott , például a stressz következtében, akkor az immunrendszer vagy nem reagál megfelelő gyorsasággal, – az esetben alul működik, vagy túl erős gyulladást produkál , károsítva akár a szervezetet,- ez a túlműködés.

Az immunprofil diagnosztika azt vizsgálja, különböző reagensek segítségével, mesterséges környezetben, hogy az Ön immunrendszere, hogyan reagál a különböző betolakodókra. Ha valamely érzékelő receptor nem megfelelően viselkedik, azt lehet korrigálni, és ezzel elérhető az immunrendszer állapotának helyreállítása.

Ki ne szeretné, ha jól működő immunrendszere lenne elsősorban a segítségére a betegségek megelőzésében és a gyógyulásban is.

Sokszor halljuk, hogy valaki hirtelen, egyik pillanatról a másikra meggyógyul valamely súlyos, akár halálos betegségből. Csoda… mondhatnánk, de ma már tudjuk ez a saját öngyógyításra képes immunrendszerünk csodája.

Éljen Ön is biztonságban, egészségben az immunkatonái segítségével. Tudja meg hogyan !