Az immunrendszerrel a rák betegség ellen !

Saját védekezőrendszerünk gyógyíthatja majd a rákot

Az immunonkológia a közeljövőben áttörést hozhat a daganatterápiában.
Sikerült megtalálni a módját, hogyan „ösztönözhető” az immunrendszer arra, hogy elpusztítsa a rákos sejteket – legalábbis így gondolják a Londoni Egyetem kutatói. Az immunterápiát alkalmazó onkológia vezető magyarországi képviselője, Dank Magdolna biztatónak tartja a felfedezésüket, de hozzáteszi: ha sikerül is áttörést elérni a rákgyógyításban, az eljárás rutinszerű alkalmazására még évekig várni kell.

Minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de normál esetben az immunrendszer képes arra, hogy felismerje és elpusztítsa azokat – kezdi mindjárt egy megdöbbentő állítással Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, akit arról a minapi bejelentésről kérdeztünk, amely szerint az immunrendszer stimulálása lehet a rák Achilles-sarka.

A Londoni Egyetem kutatói a közelmúltban a Science tudományos folyóiratban publikált cikkükben nem kevesebbet állítottak, mint hogy sikerült megtalálniuk a módját az immunrendszer „irányításának”. Az immunrendszer alapesetben képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket, ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. – A gond akkor van – magyarázza Dank Magdolna – , amikor a daganatsejtek „elrejtőznek” a szervezet védelmi rendszere elől, ilyenkor aktivizálódik ugyanis a betegség. A daganatsejtek az úgynevezett gátló receptorok beiktatásával akadályozzák meg a szervezet immunválaszát. Az immun­onkológiai eljárások ezeket az akadályokat iktatják ki. Néhány, már ma is alkalmazott gyógyszer hatására normál immunválasz jön létre, fokozódik a T-sejtek azon képessége, hogy elpusztítsák a tumorsejteket. A daganat eltűnhet, megmaradhat, de a beteg immunrendszere folyamatos ellenőrzés alatt tartja, ezzel hosszú távú túlélés biztosítható. Az eddigi eredmények szerint az immunterápia más gyógymódokkal kombinálható, így a hatás fokozható – részletezi Dank Magdolna.

A Londoni Egyetem kutatói az eddigi lehetőségeknél is messzebbre mennének, és a probléma gyökerét megragadva magát az immunrendszert tréningeznék a beteg sejtek ellen. Minden rákos megbetegedés ugyanis egy „törzsmutációval” kezdődik, az első hibás sejtből növekszik tovább, mint egy fa, amelynek ágai végül minden irányba kiterjednek, később áttéteket képezve. Az újfajta eljárás során képesek lennének azonosítani a „törzsmutációt”, így az abból fejlődött további rákos sejteket is azonosítani lehet az örökölt egyedi jellege alapján. AScience cikke szerint két lehetséges módját látják a kezelésnek. Az egyik, hogy személyre szabott rákvakcinát készítenek, amely arra ösztönzi az immunrendszert, hogy észrevegye a betegséget, és reagáljon rá. A másik, hogy „kihalásznák” a páciensből azokat az antitesteket, amelyek már képesek a rák elpusztítására. Laboratóriumi körülmények között felszaporítanák, majd visszajuttatnák a betegekbe azokat, hogy ott végezzenek a rákkal.

Bár az Egyesült Királyság Rákkutatási Központjának munkatársai szerint két éven belül megkezdődhet az eljárás tesztelése pácienseken, Dank Magdolna óvatosságra inti mindazokat, akik a hír miatt túlzott reményeket táplálnak. – Ha áttörést is hoznak majd ezek az eljárások a rákgyógyításban, a rutinszerű alkalmazásra még bizonyosan évekig várni kell – mondta. Hozzátette azonban azt is: az immunonkológia paradigmaváltást hozhat a következő tíz évben az onkológiai ellátásban.

Élő gyógyszerekkel a rák ellen

Már nem a távoli jövő fantazmagóriája az az új típusú, a regeneratív gyógyászat körébe tartozó, személyre szabott gyógyszer, amely úgy állítja helyre a hibás sejteket és szöveteket, hogy újraprogramozza DNS-üket és visszaállítja normál működésüket. Mindez ma már nem sci-fi: a sejt-immunterápia néven ismert eljárást a való életben is alkalmazzák, és szó szerint életet menthet. A GE Healthcare sejtterápiás technológiákkal foglalkozó részlegének igazgatója, Phil Vanek egyenesen úgy fogalmazott, az orvostudomány forradalom küszöbére érkezett: ezek élő gyógyszerek. Az átprogramozott sejt maga lesz a gyógyszer, amely visszakerül a beteg szervezetébe, és helyre tud állítani egy elveszett funkciót, sőt, egy napon talán majd egy olyan funkcióval is gazdagítja sejtjeinket, amilyennel korábban nem rendelkeztek. (forrás : Haimann Éva)

Az immunterápia tehát a közeljövőben már számot tevő kiegészítő terápia lehet a rákgyógyászatban, akár Magyarországon is. Ehhez azonban mindenképpen szükség lesz arra, hogy pontos képet kapjunk a páciens immunrendszerének állapotáról. A diagnózis nem is olyan egyszerű, hiszen jelenleg, Magyarországon csak egy helyen lehet elérni ezt a vizsgálatot: az immunprofil elkészítését. Hiszen ez lehet a kulcsa a személyre szabott kezeléseknek is.

Mit is lát az orvos egy ilyen vizsgálatból? Látható, hogy immunrendszerünk mely receptorai nem, vagy nem megfelelően érzékelik a genetikailag elváltozott , rákos sejteket. A különböző ráktípusoknál, különböző TLR kombináció működésképtelenségével vagy működésének csökkenésével lehet számolni. Vannak tipikus betegségekhez kapcsolható kombinációk ( pl. a vastagbélrák). Ezen esetekben, és a genetikai háttér , hajlam vizsgálatával együtt, jó eséllyel már a betegség kialakulása előtt, vagy annak kezdeti stádiumában is lehet következtetni a bekövetkező betegségekre. Így még a rák is megelőzhető lehet, az immunrendszer receptorspecifikus megerősítésével, vagy a már kialakult betegség legyőzésében is fontos szerepet kaphat a saját immunrendszer.

by:kaf