Kemoterápia vagy alternatív módszerek a gyógyításban

Itt a jövő gyógymódja: Rák Immunterápia már Magyarországon is!

„Kutyaharapást szőrével”

A rák már a kisállatoknál is „népbetegség”! Mit tegyek, ha rákot diagnosztizáltak házi kedvencemnél?

Az élő szervezetekben minden sejt előre meghatározott program szerint működik. A program szerinti sejtosztódás, differenciálódás és sejtpusztulás teszik lehetővé a szövetek és szervek kialakulását és működését.

Sajnos minden élő szervezetet folyamatosan érik olyan biológiai, kémiai és fizikai rákkeltő (karcinogén) hatások, amelyek megzavarják a sejtek működését és sejt mutációk kialakulásához vezetnek. A karcinogén hatások következtében kialakult mutáns sejtek veszélyeztetik az egész szervezet létét és rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek. Szerencsére az immunrendszer őrködik a szervezetben, folyamatosan felismeri és elpusztítja a veszélyes mutálódott sejteket.

Az esetek egy részében azonban a rákos sejtek rejtve maradnak az immunrendszer előtt. Ellenőrizetlenül szaporodnak és rosszindulatú daganatok kialakulásához vezetnek.

Mitől maradnak a rákos sejtek észrevétlenek az immunrendszer előtt?

Ennek több oka is lehet:

Egyes rákos sejtek olyan mutációkat hoznak létre, amelyek nagyon hasonlítanak az egészséges sejtekhez így rejtve maradnak az immunrendszer előtt, álcázzák magukat, és rák specifikus antigéneket hoznak létre.

A fel nem ismert daganatsejtek olyan gyorsan szaporodnak, hogy a nem tökéletesen működő immunrendszer nem képes reagálni és elkezdődik a daganat növekedése.

Más esetekben a mutálódott sejtek olyan anyagokat termelnek, amelyek meggátolják az immunrendszer hatásos működését.

A hagyományos kemoterápiás kezelések az elmúlt közel 100 évben sokat fejlődtek és az esetek 35-40%-ában eredményesen veszik fel a harcot a rákkal szemben. A gyógyszerek folyamatos fejlesztése ellenére azonban úgy tűnik, nem lehet tovább fokozni a kemoterápia hatékonyságát. Ennek a fő oka, hogy a kemoterápiás gyógyszerek hatóanyaga nem csak a rákos sejteket pusztítja, hanem az egészséges sejteket is. Emiatt nem lehet megfelelő dózisban adagolni a hatóanyagot az egészséges sejtek védelme érdekében. Az utóbbi időben alkalmazott úgynevezett célzott terápiák sem tudták elérni a kemoterápia hatásosságának növekedését.

A kemoterápia korlátai miatt az elmúlt két évtizedben a rákkutatás az immunterápia felé is fordult.

Ehhez azonban szükség van az immunrendszer vizsgálatára. Vajon mely receptorok tehetnek arról, hogy a rák kialakulhatott a szervezetben? A mai állás szerint a nem megfelelően működő receptorok stimulálása nagyban segítheti az immunrendszert a rák leküzdésében.

A kutatások egy másik iránya egy terápiás vakcina kifejlesztése, amely segíti az immunrendszert a daganatos sejtek felismerésében és elpusztításában. A tumorspecifikus antigének egyediek, minden esetben az adott daganatra jellemzőek, ezért egyelőre nem tudunk általános oltóanyagnak alkalmas antigént előállítani.

Az elmúlt 20 évben nagyon ígéretes eredményeket értek el a betegre szabott vakcinák alkalmazásával. Az Amerikai Rákkutató Társaság 2014-es közleménye szerint, személyre szabott immunterápiás kezeléssel a vizsgálatba bevont rákos megbetegedések 72%-ában javulást vagy gyógyulást értek el.

A beteg specifikus onko-immunterápiás kezelések az állatgyógyászatban 2007 óta elérhetőek az Egyesült Államokban, Ausztráliában, sőt Németországban már az állatbetegségek biztosító társasága fedezi is az ilyen kezelések költségét.

 A ImmunMed Oncoterápiás Intézet azon dolgozik, hogy még 2015-ben elérhetővé tegye a beteg specifikus immunterápiás kezelést Magyarországon is a magyar állatorvosi rendszeren keresztül, az immunrendszer rák specifikus vizsgálatával, valamint az daganatra jellemző vakcina előállításával.

Bízunk benne, hogy a fantasztikus eredményeket elérő beteg specifikus rák immunterápia, nem csak házi kedvenceink részére lesz elérhető, hanem hamarosan bevezetésre kerülhet a humán gyógyászatban is.

Bővebben : www.immunmed.hu